Welcome to my kitchen world !

Bine ati venit in lumea mea culinara! Daca ati accesat acest blog eu nu pot decat sa ma bucur ca va pot impartasi din aventurile mele prin bucatarie asa ca va pun la dispozitie colectia mea de retete si astept cu nerabdare comentariile si sugestiile voastre.

Welcome to my page !

sâmbătă, 13 martie 2010

Prajitura cu mac


Ingrediente:

pt. blat:
- 8 albusuri
- 200 gr zahar pudra
- 100 gr nuca de cocos
- 100 gr mac macinat
- 1 praf de copt stins cu putina zeama de lamaie
- 6 linguri faina
- un praf de sare

pt. crema:
- 8 galbenusuri
- 1 budinca de vanilie
- 200 gr zahar pudra
- 500 ml lapte fiert
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 250 gr unt
- 4 plicuri zahar vanilat

pt. glazura:
- aprox. 30 biscuti petit beure mari
- sirop de apa cu zahar
- 100 gr ciocolata menaj
- o bucatica unt
- 1 lingura ulei
- 1 lingura apa
- 1 lingura zahar praf

Preparare:

blat:
Se bat albusurile tare cu praful de sare, apoi se adauga zaharul praf cate o lingura pe rand, la sfarsit se adauga nuca de cocos si macul, apoi praful de copt si faina. Se coace in tava tapetata cu hartie de copt. Dupa ce este copt si s-a racit se insiropeaza cu sirop de zahar cu ajutorul unei pensule.

crema:
Galbenusurile + zaharul + vanilia se bat spuma . Apoi se pun pe baie de abur si se amesteca incontinuu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca.
Se fierbe budinca cu 4 linguri zahar in 500 ml lapte si se lasa sa se raceasca.
Untul la temperatura camerei se mixeaza spuma apoi se adauga crema de galbenusuri pusa pe rand si budinca la fel. Se adauga coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Aceasta crema se aseaza peste blat.

glazura:
Peste crema se pun biscutii care se insiropeaza cu ajutorul unei pensule pe ambele parti. Peste ei se pune glazura de ciocolata preparata in felul urmator:
- ciocolata se da pe razatoarea mare, untul se taie bucatele, se adauga si celelalte ingrediente si se pun toate impreuna pe baie de abur amestecand continuu pana se topesc si se omogenizeaza apoi se intinde peste biscuti.

Sos bechamel

Ingrediente:

- 200 gr unt
- 4 linguri faina
- 1/2 l lapte
- putina vegeta (optional)
- sare
- piper
- un varf de cutit nucsoara
- 100 gr cascaval sau parmezan


Se pune untul intr-o cratita sa se topeasca apoi se adauga faina pe rand, amestecand continuu, se caleste putin apoi se stinge cu lapte pus treptat. Se lasa sa fiarba amestecand mereu, la sfarsit se adauga sare, piper, nucsoara si cascavalul.

Pulpa de porc cu alune


Ingrediente:
- 1 kg pulpa de porc
- 2 morcovi dati prin razatoarea fina
- 100 g alune sarate decojite
- 1 -2 linguri sos de soia
- 1 lingura sos worcester
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 2-3 linguri ulei
- sare

Se portioneaza carnea in bucati dupa preferinta, se presara cu sare si scortisoara. Se pune la inabusit cu ulei si putina apa, pe parcurs se mai adauga apa pana cand carnea este aproape gata. Apoi se adauga morcovul si se caleste la un loc cu carnea. Spre sfarsit se adauga alunele si sosul de soia si se mai lasa putin sa fiarba. Se ia de pe foc, se scoate carnea iar sosul de alune se mixeaza in blender. Se serveste carnea cu sosul de alune deasupra si cu garnitura de cartofi natur.

Cartofi natur a la Teolyn :

- 4-5 cartofi
- 4-5 linguri ulei
- 1 lingura zahar
- 1 -2 lingurite vegeta
- apa

Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete si se pun la calit in uleiul cald pana isi schimba putin culoarea. Se adauga zaharul , se mai calesc putin, apoi se adauga apa atat cat sa ii acopere, adaugam vegeta si ii lasam sa fiarba. Cand s-au fiert , se scurg de apa si se servesc ca si garnitura.